BENİM KAHRAMANIM !
Siz hiç sekiz yaşında adını duyduğu yazarı tanımak için 40 yıl bekleyen, bu süre içinde sürekli yazarına mektuplar yazan, kitaplarını okuyup, ezberleyip etrafındaki insanlara her fırsatta anlatan bir insanı tanıma fırsatı buldunuz mu?
Ne mutlu bize ki, böyle bir insan tanıyoruz, onu çok seviyoruz .
Birnur ŞENER, sekiz yaşında berber koltuğunda dişini çektirmek için beklerken duyar ilk kez Fakir BAYKURT adını, bizim buralardan bir yazar çıkmış, tüm ağalara, beylere, haksızlıklara karşı çıkıyormuş, kocaman kafası varmış diye konuşanlara kulak misafiri olurken, o an sobanın üzerinde duran semaver ile yazarın kafasını özleştirip yıllarca, yollarda, istasyonlarda ‘semaver kafalı adamı ‘arıyor. Belki alır beni bu ortamdan okula gitmeme yardımcı olur diye ümit ediyor. Maalesef uzun yıllar ne kendine ulaşabiliyor, ne de kitaplarına.
On dört yaşında evlendiriliyor eczacı kalfası Murat ŞENER ile. Ne olur bana kitap bul, Fakir BAYKURT kitaplarını bul diyor eşine. Beş yıl daha geçiyor. Fakir BAYKURT hapse girince yasaklanan kitaplarını saklamak için bir öğretmen en güvenli yer olarak seçiyor Birnur Hanımın evini…
Halı başından kalkıp her fırsatta okuyor kitapları. Okuyor ve anlatıyor etrafındaki konu komşuya, eşe dosta.
Kendisi okuyamadı ama Birnur Hanım üç çocuğunu da okuttu, meslek sahibi yaptı, kızı Şerife öğretmen, büyük oğlu Şükrü Eczacı, küçük oğlu Ali ise Tarım Mühendisi oldu.
Fakir’in kitapları beynimde bir delik açtı diyor, kitapların onun hayatındaki etkisini anlatırken, tabii ki sadece Fakir BAYKURT kitapları ile yetinmiyor, Türk ve Dünya Edebiyatından ne bulursa okuyor, Okumakla kalmıyor üç tane kitap yazıyor. Erken yaşta kaybettiği eşinin adını verdiği bir kütüphane açıyor önce oturduğu mahalleye yakın bir okulda, yolda karşılaştığı çocukların isteklerine cevap vermek, kendi adını vereceği bir kütüphane açmak için kitap biriktiriyordu ki...
ÇOCUKLARIMIZLA OKUYORUZ KITAP KULÜBU olarak ne mutlu bize ki Burdur Gökçebağ Ortaokulu ve İlkokulunda BİRNUR ŞENER KÜTÜPHANESI' ni açabilmiş olmanın gururunu, mutluluğunu yaşıyoruz. Bu öyle bir kütüphane ki çocuklar hem birbirleriyle hem de aileleriyle yarışıyor okumak icin. Eee ne de olsa kütüphanenin adi, BIRNUR ŞENER KÜTÜPHANESİ...
0 Yorum