İnovasyon Minovasyon Deme Bana!
“Delilik ve deha arasındaki mesafe sadece başarıyla ölçülür.” Bruce Feirstein
“Tarihi, galip gelenler yazar” derler ya! İnovasyonun hikâyesini de başarılı olanlar yazar. Daha doğrusu, başarılı kişiler, başardıkları şeylerin hikâyelerini anlatarak bu işi yaparlar. Biz de zannederiz ki inovasyon, aklına gelen yeniliği deneyince olan şey. Hâlbuki inovasyon çalışmalarında başarılı olan her girişime mukabil, başarısız olan 8-9 girişim söz konusudur. O başarılı olan girişim de çoğu kere ciddi mücadeleler gerektirmiştir. Peki, bundan ne sonuç çıkarmalıyız?
Klasik bir örnek üzerinden düşünelim. Thomas Edison’un lambayı icat etmesi, 2-3 yıllık bir süre almıştır. Bu süreçte, binlerce farklı malzemeyi denemiş, lambanın verdiği ışık miktarı, yanma süresi ve tükettiği elektrik gibi farklı değişkenleri kabul edilebilir değerlere getirmeye çalışmıştır. Binlerce farklı malzemenin denenmesi için de tabi ki sadece kendisi yeterli olmayacağı için yanında pek çok kişi çalışmıştır. Şimdi, bu inovasyon hikayesinin gerçek kahramanlarıyla empati yapalım. Yani? Yani, hikâyenin sonunu silelim ve belirsizlik okyanuslarında yapılan bu çalışmaların hengâmesinde hayal edelim kendimizi. 2-3 yıl boyunca, onca malzeme giderleri, işçi giderleri, tamamen karşılıksız akıtılıyor. Sonucun başarılı olacağı da belli değil. Hadi diyelim ki birkaç ay yatırım yaptın; 1 yıl, 2 yıl devam etmek nedir? Yol yakınken dönsene kardeşim! Böyle belirsiz bir başarı için bu derece bir kararlılık, ancak delilikle açıklanabilir ya da aşkla; ama zaten aşk ile delilik arasında ne kadar fark olduğu tartışılır.
Demek ki başarıya ulaşılana kadar her inovasyon hikâyesi, aslında bir başarısızlık hikâyesi. Başarıya ulaşılınca, o “mantıksız harcamalar ve vakit israfları”, bir anda “büyük fedakârlıklara ve kararlılığa” dönüşüyor. Ama o âna kadar, hangi inovasyon projesinin nihaî olarak hedefi bulacağını, hangisinin tecrübe defterlerinde kalacağını bilemiyorsunuz.
İşte bundan dolayı, tek bir fikre bel bağlamak yerine sürekli ve mümkün olduğunca çok fikir üretip denemek gerekir. İşte bundan dolayı da inovasyon bağlamında yapılan harcamalara israf dememelidir.
0 Yorum