Yangınla Mücadele Zamanı Geldi
“Unutma ki yer, senin çıplak ayaklarını hissetmekten zevk alır ve rüzgâr saçlarınla oynamayı arzular.” Khalil Gibran
Ormanlarımızın sorunlarından biri de yangınlar… Bizi hayata bağlayan can damarlarımız, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miraslardan olan ormanlarımız, her sene yangınlardan dolayı azalıyor. Bu azalmaya paralel olarak, aynı habitatı paylaştığımız diğer türler de sayı ve çeşit olarak tükeniyor. Ülkece şiddetli korona hastası olmuş gibiyiz; ciğerlerimizi kaybediyoruz. Çözüm bulmazsak sonumuzu getirecek bir durumla karşı karşıyayız.
Orman yangınlarını engellemek için alınabilecek farklı tedbirler ve yangınlarla mücadele etmek için çeşitli metotlar vardır. Mesela kurumaya yüz tutmuş, dolayısıyla kolay alev alabilecek ağaçların tespit edilip kesilmesi, piknik mekânlarında ateş kontrolü ve insanların cam parçalarını doğaya atmamalarını hatırlatmak gibi bir dizi tedbir, yangın öncesine aittir. Başlamış olan bir yangın için ise, alevlerin etrafındaki yanıcı maddelerin azaltılması, alev öldüren kimyasalların saçılması, karadan ve havadan su atılması gibi işler söz konusudur. Bu tedbir ve faaliyetlerin her birinin kendine göre farklı zorluğu, parasal bedeli, uygulanma hızı ve etkinliği vardır. Dolayısıyla, daha ucuz, daha yaygın, daha kolay ve daha etkin yangın tedbirlerine ve yangınla mücadele metotlarına ihtiyaç vardır.
Bu bağlamda bir katkı olması için, denize yakın yerlerde uygulanabilecek bir fikrimi paylaşmak istiyorum. Özetle plan şu: ormanların bulunduğu alanlarda tespit edilecek belirli pilot noktalara geniş su depoları inşa edilip buralara denizden su pompalanacak. Bu depolar, yangın çıkması durumunda, yangının konumuna göre farklı görevler görecek. Yakın lokasyonlar için direkt kullanılabilecek basınçlı su kaynağı olacaklar. Daha uzak konumdaki yangınlar için ise hızlı su ikmali imkânı sunacaklar. Özellikle havadan su ikmali yapan helikopterler için git-gel süresini ciddi azaltacakları için hem daha kısa sürede hem de daha ucuza müdahale imkânı oluşacak. Bu su depolarından rüzgâra su sprey edilmesi suretiyle, genel soğutma sağlanması veya yangının yayılma hızının düşürmesi de söz konusu olabilir.
Bu depoların, denizden su alabilmeleri için boru hatları ve pompa istasyonları kurulması gerekiyor. Altyapı maliyetlerinin düşürülmesi için, aynı altyapı, farklı amaçlarla da kullanılabilir mi diye düşünülebilir. Fakat her halükarda sadece ormanların korunması için kullanılacak bile olsa, yapmaya değer.
Sizlerin de başka fikirleriniz varsa lütfen paylaşın. Belki ilgililerin kulağına gider ve hem kendimiz hem de gelecek nesiller için bir fark yaratırız.
0 Yorum